PADI HYBRID-Sungai Burung,Kuala Selangor

Facebook
Twitter
LinkedIn

Di tengah hamparan luas sawah padi yang menghijau di Sungai Burung, Kuala Selangor, terdapat kisah kejayaan seorang pengusaha padi, Encik Rosli, yang kini meraih hasil yang memuaskan hati berkat penggunaan baja semburan foliar organik, PowerGro. Encik Rosli, yang telah lama bergelut dalam industri pertanian, mencari alternatif untuk meningkatkan kualiti dan kuantiti padi yang diusahakannya.

Musim ini, beliau memutuskan untuk beralih kepada PowerGro,produk baja organik yang hangat diperkatakan dan efektif dalam meningkatkan pertumbuhan tanaman. Setelah satu musim penggunaan, hasilnya sungguh menakjubkan. Padi yang ditanam tumbuh lebih subur, sihat, dan menghasilkan lebih banyak berbanding musim-musim sebelumnya,Ianya membantu pengurangan kebergantungan kepada racun serangga kimia dengan hanya menggunakan kaedah kawalan organik PowerGro.

Keberhasilan ini tidak hanya meningkatkan hasil padi malah kualiti yang baik juga.Berkat penggunaan PowerGro yang kaya akan nutrisi lengkap dan formula yang sesuai untuk tanaman padi, tanah pertanian Encik Rosli menjadi lebih subur dan produktif.

Encik Rosli sangat berpuas hati dengan perubahan yang dilihatnya. “Saya tidak menyangka perubahan akan sebaik ini,” ujar Encik Rosli. “Bukan hanya dari segi hasil padi yang meningkat, tetapi tanaman padi saya jauh lebih tahan terhadap penyakit dan cuaca yang kurang menentu.”

Kisah kejayaan Encik Rosli dengan PowerGro di Sungai Burung ini telah menjadi inspirasi bagi banyak pengusaha padi lain di Kuala Selangor untuk mencuba penggunaan baja organik dalam usaha pertanian mereka, menjadikan wilayah itu contoh bagi pertanian lestari di Malaysia.

KEJAYAAN USAHAWAN MUDA DENGAN POWERGRO

Lenggeng N.Sembilan -Kejayaan cemerlang tanaman timun fertigasi di Lenggeng, Negeri Sembilan, menjadi kisah inspirasi yang dipersembahkan oleh seorang usahawan muda bernama Ayie.